Het inrichten van een ergonomische werkomgeving, is als het leggen van een puzzel. De beste manier is om eerst de vier hoekstukjes (ruimtelijke indeling) en de puzzelstukjes aan de rand (kantoorindeling) te plaatsen. De norm voor de minimale ruimte per medewerker ligt voor een kantoor tussen de 7 en 9 m2.  Voor een werkplek thuis is zo’n 6 m2 per persoon voldoende. Daarna is het makkelijker de rest van de puzzel in elkaar te zetten. Aspecten zoals verlichting, gebruik van de ruimte per werkplek en het algemene welzijn, spelen hierbij een belangrijke rol. Ze dragen bij aan het creëren van een optimale werkplek, waarbij alle puzzelstukjes kloppen.

Uit een recent onderzoek van vakbond CNV* bleek dat 41 procent sinds het thuiswerken meer last heeft van zijn schouder, nek of arm. Het toepassen van ergonomie in de werkomgeving is een belangrijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dit is niet zonder reden; een aangename werkhouding van medewerkers leidt uiteindelijk tot betere (bedrijfs)resultaten.

(*bron: Radar- https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/drastische-stijging-fysieke-klachten-tips-voor-een-ergonomische-werkhouding/)

Maar wat is nou ergonomie eigenlijk?

Ergonomie is een wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens. Hierdoor kunnen we optimaal functioneren. Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd. (bron: Wikipedia)


Eenvoudig gezegd:
de middelen worden aangepast aan de gebruiker, in plaats van dat de gebruiker zich aan moet passen aan middelen of processen. Denk aan werkhouding, manueel hanteren van lasten, repeterende bewegingen, veiligheid, gezondheid, en dergelijke. Daarom is ergonomie relevant voor de werkwijze op uw kantoor of werkplek voor thuis.


Enkele belangrijke voordelen voor medewerker én werkgever: een veilige en gezonde werkomgeving, betere fysieke en mentale gezondheid en dus meer werkplezier!


Ook zelf kunt u uiteraard bijdragen aan een ergonomische werkwijze. Vier tips:

  1. zorg voor een goede zithouding
  2. een goede stoel en bureau helpen hierbij 
  3. de juiste lichtbalans van het beeldscherm t.o.v. de werkomgeving is belangrijk
  4. zorg voor genoeg lichaamsbeweging (om het half uur even de benen strekken)

Oudholland heeft veel kennis van het ontwerpen van goed ingerichte werkplekken. We helpen u graag als u meer wilt weten over ergonomische kantoor- en thuiswerkplekken. Want wie wil er nu niet meer werkplezier?!