Misschien herken je het wel, links van je zit een collega te bellen en aan de rechterkant vindt een overleg plaats. Met een goede akoestiek voorkom je dit soort frustraties. 

De mogelijkheden om de akoestiek in het kantoor te verbeteren zijn erg divers en bieden veel voordelen. Oudholland geeft je 7 tips voor een betere kantoorakoestiek.

De mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van akoestiek in het kantoor. Harde middelen geven vaak galm. Denk hierbij aan glas, vloeren en het plafond. Het geluid kan nergens geabsorbeerd worden. Zachte materialen zoals wandpanelen, gordijnen en systeemplafonds met een reductiewaarde bieden dan uitkomst. 

Soms is de akoestiek op zichzelf niet verkeerd, maar hebben medewerkers toch last van geluiden. In kantoortuinen werken vaak veel mensen in dezelfde ruimte, dat zorgt vaak voor geluidsoverlast. In dit geval zijn er ook andere mogelijkheden, zoals scheidingswanden.

Voordelen

Een goede akoestiek heeft meerdere voordelen. Het belangrijkste daarvan is een verbeterde concentratie. Tijdens het werk word je niet afgeleid door allerlei geluiden, hierdoor concentreer jij je beter en raak je ook een stuk minder snel gefrustreerd of moe.

Verder zorgt een goede akoestiek ervoor dat jij, je beter kunt focussen op je gesprekspartner.

Een betere concentratie zorgt er ook voor dat je in een flow komt en langer geconcentreerd werkt. Hierdoor gaat de productiviteit en het rendement omhoog. 

7 tips voor een ultieme akoestiek

Nu we de mogelijkheden en de voordelen van een goede akoestiek hebben toegelicht, is het tijd voor de 7 tips. Met deze tips zorg je voor een ultieme akoestiek in kantoor.

1. Zachte vloer

Zoals we net al benoemden, zorgen harde materialen ook voor een hardere weerkaatsing van geluid. Bij het kiezen van een vloer of vloerbedekking is het daarom verstandig om een zachte variant te kiezen. Materialen zoals tapijt, PVC of kurk hebben een absorberende functie en zorgen dus voor minder galm.

2. Plafond

Wanneer je kiest voor een systeemplafond, heb je verschillende opties. Voor een goede akoestiek is het verstandig om een plafond te kiezen met een akoestische reductiewaarde. Op deze manier kan het geluid ook via het plafond weg.

3. Raamdecoratie 

Zorg voor raamdecoratie, vaak is een gordijn of vitrage ophangen al voldoende om het geluid op te nemen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is raamdecoratie met reductiewaarde ook een optie.

4. Gestoffeerde stoelen

Door te kiezen voor gestoffeerde stoelen in je vergaderzaal, zorg je voor geluidsabsorptie. Oudholland heeft ook speciale gestoffeerde telefoonstoelen. Deze stoelen hebben een hoge leuning en zorgen ervoor dat anderen geen last hebben van jouw telefoongesprek. 

5. Wandpaneel

Op het gebied van wandpanelen is er veel meer mogelijk dan vroeger. Een wandpaneel is verkrijgbaar in elke maat, vorm en kleur. Zelfs een eigen print of afbeelding op een wandpaneel laten drukken is mogelijk. Een wandpaneel zorgt dus niet alleen voor een betere akoestiek, maar ook voor een mooi interieur.

6. Scheidingswand

Scheidingswanden hebben meerdere voordelen. Zo hebben ze niet alleen een reductiewaarde in de akoestiek, maar zorgen ze ook voor minder visuele afleiding. Op deze manier kunnen medewerkers zich beter concentreren. 

7. Planten

Planten zorgen niet alleen voor een schonere lucht, maar zijn ook prima in te zetten voor geluidsabsorptie. Op dit gebied zijn verschillende mogelijkheden. Vooral mos en varens zijn populaire planten, maar over het algemeen geldt: hoe meer en hoe voller het blad, hoe groter het effect is.